Assalamualaikum.. sementara menunggu azan maghrib berkumandang, izinkan hamba update dulu blog hamba yang sudah dua tiga hari terbengkalai.Hari ini hamba nak ajar tuan-tuan dan puan-puan hamba cara-cara menyediakan Mi Goreng Mamak mengikut versi hamba sendiri. BUKAN resepi ini hamba ceduk dari kedai Mamak berdekatan. Walau bagaimanapun, rasanya jauh lebih sedap resipi hamba berbanding dengan resepi Mamak Maulana atau An Nur Bistro, Ar-Rasheed Bistro, Al-Thaqwa Bistro tempat Hamba tinggal sekarang.
Okey.. ilmu tidak boleh disimpan tapi perlu dikongsi. Kalau ada sebahagian besar tuan atau puan hamba dah tahu membuatnya, skip saja entri ini. Mana2 anak-anak dara atau anak bujang yang dok di rumah sewa masih terpingga-pingga nak cari resepi, sila cuba dulu resipi yang amat ringkas dan mudah ini.
BAHAN-BAHAN
Seekor atau lebih sotong. Sedikit Daging dan beberapa ekor udang yang dikupas kulitnya |
2 batang fish cake |
3 tongkol tauhu kering dipotong empat |
sayur lobak |
satu labu bawang putih dititik hancur |
Sedikit lada giling dan cili sos |
sos tiram |
Kicap manis kipas udang |
Telur |
Panaskan 3 sudu minyak masak, tumiskan bawang putih kemudian masukkan daging |
Masukkan sayur, tauhu kering, fish cake kemudian masukkan mi secukup rasa. satu paket lagi sesuai. Sayur lebih cantik kalau dimasukkan semasa dekat nak angkat |
Lepas tu kacau hingga rata |
Haa.. siap. Sedap tuu. Confirm sedap. Hias sikit dengan bawang goreng dan sedikit hirisan daun ketumbar |
No comments:
Post a Comment