Apapun, walaupun tidak balik untuk bersama keluarga di kampung, Di sini juga kita boleh menjalankan ibadat korban cuma tak semeriah kat Kelantan. Raya haji tahun ni, aku bersama rakan setugas yang lain bermurah hati untuk mengorbankan seekor kambing. Kami share untuk beli seekor kambing, kemudian sedekahkan kepada salah seorang di antara kami untuk dia niat korban. Daging korban tersebut kami masak sendiri kemudian sedekahkan kepada mereka yang menghadiri majlis solat hajat dan bacaan yasin sempena peperiksaan PT3, SPM dan STPM.
Sambil menyelam, minum air. Di samping bersedekah, aktiviti ini juga merupakan satu aktiviti riadah santai untuk merapatkan hubungan silaturahim antara guru lelaki di sekolah kami.
Sambil melihat gambar-gambar kemeriahan kumpulan kami menunjukkan bakat memasak, sambil tu juga aku nak ajar sape-sape yang berminat untuk MASAK GULAI KAWAH DAGING KORBAN UNTUK SEEKOR KAMBING.
Bahan-Bahan Yang Diperlukan
Asam Keping, Lengkuas, Halia, Kunyit, Cili Kering, Gula Melaka, Bawang Merah Besar, Serai, Ketumbar, Cili Kering, kerisik, santan, serbuk kari, dan rempah ratus gulai kawah yang siap dikisar.
Campuran bahan khas untuk gulai kawah 'ready made' |
Cara Membuatnya..
Halia, Lengkuas, Kunyit, Cili Kering, Bawang Merah Besar diblender sekali. Kalau untuk seekor kambing, bawang yang diperlukan sebanyak 5 kilo. Lengkuas dan halia lebih kurang tiga inci dan kunyit segenggam, Cili Kering 5 biji. Santan 6 kilo atau 7 biji kelapa.
Mula-mula panaskan sekilo minyak di dalam periuk atau kawah. Apabila minyak dah panas, masukkan 5 keping asam keping. Kemudian masukkan barang-barang yang dikisar tadi. Goreng sehingga warna kekuningan. Masukkan gula melaka dan ketumbar yang telah dikisar. Masukkan serbuk kari 2 paket kecil. Kacau sehingga berbau wangi.
Rempah ratus khas yang siap dikisar tadi perlu dicampur air kemudian kacau sehingga sebati kemudian masukkan ke dalam kawah. Biarkan di atas api sehingga nampak kering kemudian masukkan daging kambing. Gaul sehingga rata kemudian biarkan mendidih. Tambah 2 jug air. Bila daging kambing sudah empuk, masukkan santan, kacau kemudian masukkan garam, ajinamoto dan gula secukup rasa.
Gotong royong bersihkan daging kambing |
Satu Hati Satu Jiwa |
Panaskan minyak kemudian masukkan beberapa keping asam keping |
Masukkan bahan yang diblender |
Sentiasa kacau hingga bahan tadi berbau wangi dan kekuningan |
kacau.. kacau..kacau..kacau.. dengan api yang sederhana |
apabila bahan kisaran telah bewarna kekuningan.. masukkan ketumbar yang telah dikisar, beberapa keping gula melaka dan tabur dua paket serbuk kari |
Kemudian masukkan rempah ratus khas siap dikisar yang dibeli di kedai |
mesti dikacau sentiasa |
bila campuran rempah dah cantik, dan betul-betul masak, masukkan daging kambing |
HIDUP SEPAKAT MEMBAWA BERKAT |
BIAR NAMPAK INI MACAM... |
Biarkan mendidih selama 40 minit atau lebih kemudian masukkan santan |
Masukkan garam, ajinamoto dan gula secukup rasa, |
Perghhhh.. bila dah betul-betul sedap cukup dengan masin, manis, masam, pedas barulah ambik makan |
pilih Zol.. ambik limpa dan kaki |
Ni baru rasa.. belum makan lagi ni.. |
Mamat ni pun baru rasa.. belum lagi makan |
Ni lagi dua orang.. sedang merasa |
Haa... ni baru betul-betul makan |
SELAMAT MENCUBA
No comments:
Post a Comment