Monday, 19 August 2013

RAYA OH RAYA..KISAH HARI RAYA

Alhamdulillah.. setelah 2 minggu pulang beraya kat kampung, hari ni dah start kerja balik. Malasssnya nak gi kerja setelah lama berkubu kat dalam kampung. Balik raya tahun ni memang menarik sebab jalan tak jem baik masa pulang dan masa datang, tapi masa raya kedua hingga raya kelima, hanya tuhan saja yang tahu betapa teruknya jem kat atas jalan di seluruh Kelantan terutamanya laluan yang menyeberangi sungai kelantan.Banyak aktiviti yang aku buat masa pulang berhari raya. Di samping dapat berbuka dengan seluruh keluarga masa hari terakhir puasa, aku juga buat sedikit majlis akikah anak bongsu masa hari raya ketiga. Kebetulan kat kampung sekarang durian sedang gugur, maka dapatlah aku merasa beberapa jenis buah durian tinggalan arwah ayah aku dulu. Selain tu, dokong juga tak kurang buahnya dan sedang elok untuk dipetik dan dimakan.

Raya keempat abang aku buat majlis kahwin anaknya. Kahwin masa cuti raya memang perkara biasa tapi yang paling biasa juga di Kelantan ialah masalah ketiadaan air. Bukak paip keluar angin. Memang payah kalau nak buat majlis besar tapi airnya tiada sebab keperluan asas yang paling utama sekarang ni ialah air. Nak basuh ayam/ daging/ sayur/pinggan/mangkuk dan segala-galanya semuanya memerlukan air. Masalah air ni sejak dari dulu tak pernah selesai di Kelantan sedangkan penduduknya taklah seramai mana berbanding dengan penduduk di Selangor. Memang negeri kelahirannku ini dianaktirikan oleh kerajaan pusat walaupun hampir   43% rakyatnya masih setia menyokong kerajaan pusat.

Walaupun pihak kerajaan dah haramkan main mercun, tapi sebelum raya bunyi mercun sudah bersahutan di seluruh kampung. Bila tiba malam raya, bunyi mercun tak nak berhenti dan terus berdetum sehingga ke awal pagi. Banyaknya duit rakyat Kelantan dihabiskan untuk bakar mercun. Satu bunga api yang meletup keluar bunga api macam sambutan tahun baru harganya RM5.00, berapa banyak wang yang telah dibakar untuk memuaskan hati sepanjang malam raya pertama, kedua, ketiga dan keempat. Beribu wang yang dihabiskan oleh penggemar main bunga api. Walaupun kemasukan mercun dan bukan api dikawal ketat tapi masih bersepah di seluruh Kelantan orang yang main mercun dan bunga api. Memang sukar kerajaan nak kawal sempadan untuk menyekat orang ramai bawa masuk bunga api dan mercun dari Thailand. Sepupu aku dengan selamba membawa masuk satu guni mercun dan bunga api dari pekan Sungai Golok. Nasib baik laa dia hanya bawa masuk bunga api dan mercun saja, apa kata kalau dia bawa masuk satu guni senjata api, sudah tentu akan ada beberapa orang yang kena tembak.
Malam raya kedua memang malang bagi masjid tempat aku kerana pada tengah malam tu satu operasi 'memancing' wang tabung masjid telah dilakukan oleh penggemar pil kuda. Tiga tabung masjid yang padat dengan wang telah KOSONG dikerjakan oleh mungkin 2 orang 'syaitan' yang baru terlepas dari dibelenggu. Berbekalkan satu tin gam Dunlop, mereka dengan mudah memancing wang-wang yang didermakan oleh kariah yang berhati mulia sehingga tinggal habuk walaupun Masjid tersebut terletak betul-betul menghadap Balai Polis.

Kat Kelantan dah habiss raya, tapi kat Kuala Lumpur dan Selangor, raya baru nak bermula. Masuk hujung minggu ni akan bersepah orang yang buat rumah terbuka. Hujung syawal lagi banyak rumah terbuka sehingga  tak sempat nak hadiri. Kalau rakan-rakan dan jiran-jiran dekat rumah yang ajak mungkin kita mampu penuhi jemputan mereka, tapi kalau satu kat Puchong, satu kat Gombak, Satu kat Kajang, Satu kat Paya Jaras, satu kat Klang dan lain-lain tempat lagi yang jauh-jauh pada hari yang sama.. macam mana nak hadiri?? kirim salam aje lahhh.. atau pilih hanya rumah rakan karib saja yang kita segan kalau tak hadir.

Aapapun.. kita masih dalam mood raya. Dengar radio kat dalam kereta masa pergi dan balik kerja, masih ramai juruhebah yang putarkan lagu-lagu raya.Budak-budak yang masih kudung tangan akibat mercun pun masih banyak lagi walaupun dah lepas raya. Itulah kisah raya.. hari..hari.. hari raya.


No comments:

Post a Comment