Wednesday 19 June 2013

CARA-CARA NAK BUAT KUAH LAKSAM

 Lama benar rasanya tak masuk entri masakan. Nah! ari ni aku akan ajarkan masakan yang paling simple tapi lazat dimakan. Kalau tak tahu cara nak masak memang susah nak buat, tapi kalau dah tahu caranya memang mudah menyediakannya. Macam sediakan mee meggi aje. Ok.. hari ni aku nak ajar cara-cara buat LAKSAM.

BAHAN-BAHANNYA

5  ulas bawang merah besar
2  batang serai
1  inci halia
5 ekor ikan sardin direbus dan dikopek isinya
    sedikit belacan
    sebiji kelapa diambil santannya
    sedikit lada hitam ditumbuk halus
 3 keping Asam keping

Cara-cara membuatnya

Bawang, serai, halia, belacan, ikan sardin rebus dan lada hitam diblender bersama santan. Kemudian masukkan ke dalam periuk. Masukkan sekali asam keping. Kacau perlahan-lahan sehingga mendidih di atas api yang sederhana. Kemudian masukkan satu sudu gula, garam secukup rasa dan sedikit ajinamoto. 

Apabila sudah masak, siaplah kuahnya itu. Buatlah pulak laksamnya. Kalau malas buat.. beli aje kat kedai yang dah siap. Pasar borong Selangor ada jual. Kat kedai di Pantai Dalam pun ada jual. Kedai Makcik Kelantan. Laksa pun ada juga. Guna kuah yang sama aje.
    
Basuh ikan sardin bersih-bersih

Rebus dulu. Semasa rebus masukkan sedikit lengkuas dan sedikit garam serta 3 keping asam keping


Semua bahan tadi masukkan ke dalam blender termasuk isi ikan sardin

Masuk sekali dengan santan

Kemudian blender sampai hancur

Masukkan ke dalam periuk dan jangan lupa masukkan asam keping sekali.

Kena sentiasa kacau dengan api yang sederhana sehingga masak. Jangan lupa masukkan garam, gula dan sedikit ajinamoto.

CARA NAK BUAT LAKSAM

Air dan Sekampit tepung beras untuk makan 6 orang

Adunkan tepung beras dan air

Kacau hingga sebati

Rebus air untuk dikukus

Atas tudung periuk kena sapu sedikit minyak masak. Sapu kasi rata




Ratakan

Kemudian kukus selama lebih kurang 6-8 minit

Dah masak keluarkanlah

Kemudian gulung dengan cermat. Ambik hujung dulu


Susun dengan cantik


Kemudian potong
Sediakan ulam-ulamnya seperti taugeh, timun batang, kacang panjang yang dipotong halus, bunga kantan

Kalau ada sambal lada lagi bagus

Laksam ready untuk disantap

Laksam memang mudah disediakan. Lagi mudah beli je kat kedai yang dah ready made di import dari Kelantan. Kita buat kuah je la. Kalau makan dengan laksa kelantan pun sedap

2 comments:

  1. Makanan kegemaran saya..tapi x penah confident nak masak sendiri..
    tapi, tgk resepi ni macam simple je..nak try la..harap2 menjadila..hehe

    Jemput ke blog saya

    http://norzuryati.blogspot.com

    ~ perkongsian tentang kisah hidup, anak2, aktiviti seharian, tips kesihatan, kecantikan dan lain2..

    Moga dapat manfaat daripadanya..insyaAllah..

    ReplyDelete
  2. Dh try buat td menggunakan resepi ni.sgt sedap dan mudah..terima kasih ^^

    ReplyDelete