Tuesday, 12 May 2015

KEJOHANAN BOLING MUHIBBAH, SURAU AL-HIDAYAH. BSP

Assalamualaikum..

Alhamdulillah.. segala puji bagi Allah, tuhan pencipta sekalian alam. Selesai sudah Kejohanan Boling Muhibbah, anjuran AJK Surau Al-Hidayah. BSP yang diadakan pada 10 Mei 2015. Kejohanan yang diadakan ini sebagai satu usaha pihak surau untuk merapatkan ukhwah antara komuniti atau kariah BSP khususnya untuk mendekatkan anak-anak muda dengan aktiviti surau.


Kejohanan yang diatur rapi ini disertai oleh 57 orang peserta termasuk peserta jemputan iaitu PU FAIZ yang dibawa khas dari Damansara untuk menyerikan lagi kejohanan yang berprestij ini. Setiap peserta bermain secara individu dan berkumpulan, yang mana kumpulan mereka ditentukan melalui undian. Hal ini bertujuan, setiap peserta akan saling berkenalan dengan kariah lain, secara tidak langsung boleh menambahkan kenalan atau kawan baru.  Sebanyak 19 kumpulan yang bertanding terdiri daripada 3 orang untuk satu kumpulan. Bagi peserta yang membawa keluarga, mereka digalakkan bermain satu kumpulan dengan keluarga mereka untuk merapatkan hubungan kekeluargaan kerana tujuan kejohanan ini diadakan bukannya untuk mencari siapa jaguh boling, tetapi lebih kepada sesi suai kenal untuk mewujudkan perasaan muhibbah dalam kalangan penduduk BSP khususnya para peserta.
Sebelum kejohanan.. bergambar beramai-ramai diadakan

Mengikut perancangan awal, pihak penganjur mengehadkan seramai 66 orang peserta. Namun demikian, ramai peserta yang tidak mendaftar awal. Mereka tunggu dan lihat sehingga pada saat-saat akhir baharulah  berlumba-lumba untuk mendaftar. Pihak penganjur terpaksa menolak permohonan lewat kerana t'shirt kejohanan sudah siap ditempah mengikut kapasiti peserta.


Antara hadiah yang ditawarkan..Trofi, Medal dan Hamper termasuk hadiah misteri

Litar yang menanti para peserta Kejohanan Boling Muhibbah, Surau Al-Hidayah BSP

Bena yang disumbangkan oleh salah seorang peserta ( En Azlan )

Orang kuat Kejohanan,. Pengerusi Surau iaitu Ustaz Napi dan En Azlisham

Alhamdulillahhh... proses kejohanan berjalan lancar. Bagusss

Proses pendaftaran para peserta 

Wan Asrol memastikan namanya tidak tercicir dan berada di dalam senarai pesertaCikgu Din.. bergambar kenangan dengan hadiah-hadiah hasil daripada usahanya sebelum bertukar tangan selepas kejohanan nanti.

Tepat jam 10.00 pagi, kejohanan telah dimulakan. Sebagai simbolik perasmian, PU FAIZ telah membuat balingan awal pada lorong 28. Semua peserta memberi tumpuan terhadap lorong tersebut tetapi malangnya balingan pertama PU FAIZ tepat menuju ke longkang. Walau bagaimanapun, itu tidak menjadi masalah kerana PU FAIZ mahir memberi ceramah agama, bukannya bermain boling. Beliau datang itu pun sudah dikira bagus kerana support aktiviti surau Al-Hidayah.


Semua peserta memberi tumpuan terhadap balingan pertama PU sebagai simbolik memulakan kejohanan

Gubra nampak PU Faiz sebab semua mata peserta tertumpu padanya

Yeah... tepat menuju ke longkang.. Tak per Syeikh.. terima kasih kerana memberi kerjasama. Kita bermain untuk riadah sahaja.

Selepas acara perasmian berakhir, para peserta balik ke lorong masing-masing untuk memulakan kejohanan. Semua peserta begitu bersemangat. Ada yang bawa bola sendiri, tetapi ramai peserta menggunakan 'house ball' kerana ramai dalam kalangan peserta adalah bowler amatur. Menyertai kejohanan sekadar suka-suka dan ingin menambah kenalan. Mereka tidak mengharap untuk menang. 


Gaya peserta Helwani...

Peserta paling cilik..

Gaya balingan amatur.. jauh lagi tu Rolll.. depan sikit baru berlepasss..

Man Kembara dengan gaya balingan tersendiri.. ada class

Uihhh... ke longkang gamaknya tuu..

Perghhhh... gaya balingan seorang pemain boling yang biasa main tetapi tewassss pada kejohanan ini.

Gaya ni hebattt..

Cek Den sedang fokusss..

Support ahli kumpulan yang dapat Strikeee..

Wow.. En Azlan sedang memberi fokus terhadap anak panah di atas lane 

Gaya salah seorang AJK Kejohanan..

Macam-macam gaya boleh dilihat..
 Yang sedang melempar... biarlah dia fokus melempar.. yang menunggu giliran melempar, mereka mengambil peluang berkenal-kenalan. Manalah tahu suatu hari nanti kenalan kita ni bakal menjadi rakan kongsi perniagaan kita atau bakal menjadi ipar duai kita, atau menjadi jiran kita yang paling akrab.

Semangat berpasukan walau baru pertama kali bersua muka

Kejohanan berakhir tepat pukul 12.00 tengah hari. Sementara menunggu keputusan diumumkan, PU FAIZ diminta oleh pengerusi surau untuk memberi sedikit tazkirah. Selesai tazkirah ringkas... acara yang ditunggu-tunggu telah tiba iaitu sesi penyampaian hadiah kepada para pemenang. Banyak kejutan berlaku terhadap keputusan yang mana ramai pemain hebat kecundang termasuk aku...ha.ha.,ha..

Hadiah bagi kategori berkumpulan diberi sehingga tempat ke-5

Tempat Pertama : Kumpulan Hidayah 8
Tempat Kedua    : Kumpulan Hidayah 15
Tempat Ketiga    : Kumpulan Hidayah 17
Tempat Keempat : Kumpulan Hidayah 5
Tempat Kelima    : Kumpulah Hidayah 6


 Bagi keputusan Individu pula..

1. En Azlisham
2. En Nizam
3. En Rosli
4. En Zaiham
5. En Fahmi
6. En Hasrul Nash
7. En Mie
8. En Razi
9. En Jai Lavender
10. En AimanJohan keseluruhan.. En Azlisham

Sebagai penghargaan.. Ustaz Napi menyampaikan cenderahati kepada PU FAIZ. 
Selesai majlis penyampaian hadiah, maka berakhirlah satu kejohanan boling yang mampu menyatukan kariah. Melihat kepada kemesraan yang ditunjukkan oleh para peserta, jelas terbukti bahawa usaha pihak surau untuk merapatkan hubungan silaturahim terlaksana. Sebelum bersurai.. PU FAIZ mencadangkan agar pihak pengurusan surau Al-Hidayah menganjurkan kejohanan futsal pula. Jutaan terima kasih diucapkan kepada para peserta, tahniah juga diucapkan kepada AJK Surau yang banyak membantu dalam kejohanan yang dianjurkan ini. Semoga kita berjumpa lagi dilain kali. In Shaa Allah...


Sebelum pulang.. PU FAIZ sempat berpesan kepada pengerusi surau supaya dianjurkan sekali lagi kejohanan seperti ini,
PU FAIZ bergambar kenangan dengan MatdinGunung.  
               SEKIAN TERIMA KASIH... ASSALAMUALAIKUMM..

No comments:

Post a Comment