Tuesday 27 August 2019

SANTAI-SANTAI BERSAMA FAMILY

Assalamualaikum...

Hidup berkeluarga kita kena layan juga anak-anak dan isteri. Kebetulan tahun ni admin ada 2 orang anak yang nak mengadap exam.. Athir bakal berhadapan dengan UPSR manakala Aina akan bertarung denga PT3. So, masa mereka banyak dihabiskan dengan kelas tambahan dan tuisyen. Bini pula kurang bergerak sebab program laki dia hampir setiap minggu ada. Dah laa kerja penat nak kena perah otak, hari minggu terperap kat umah jaga anak, kemas rumah, masak dan layan anak-anak. Sekali sekala kalau bawa keluar santai-santai rasa refresh la jugak otak yang tersumbat tuh..

So, kesempatan hujung minggu baru ni, aku bernekad untuk bawa anak-anak dan isteri aku keluar dari rumah merasa makan kat luar secara natural. Program ad hoc yg dirancang secara spontan sb nk ganti slot yg sepatutnya aku ke Janda Baik utk aku tinjau tempat Family Day rakan2 sekerja, tapi tak jadi sb dah kena 'game' dengan owner resort tu.. so, aku buat la rancangan setinggan ni. Rancangan tanpa dirancang

Kalau pergi satu atau dua family tak best.. tak meriah.. so aku offer kat kawan2 terdekat dan sedara mara mana-mana yang nak follow aku punya program.  Biasanya sudah ramai orang tahu, kalau program yang admin anjur tidak pernah mengecewakan. Maka, ramai juga la yang berminat nak ikut. Tapi aku tidak open.. cuma pm tepi saja.. takut ramai sangat yang nak ikut susah nak bajet makanan. Lagipun tempat yang aku nak pergi ni bukan milik aku, atau aku sewa.. tapi kebun kawan punya boss yang terletak di Kalumpang Tanjung Malim. Ikut hati aku, nak ajak semua kawan2 yg rapat dgn aku dtg sini.. kawan tempat kerja, kawan sekolah dan ramai lg.. tp aku kena hormat tuan tanah sb ini bukan kebun milik aku. Tuan Pojer bagi kebenaran aku bawa family aku pun dah kira bersyukur.

Memang adat aku outdoor, aku tak suka bawa makanan masak kat rumah atau secara portluck macam pergi picnic, tapi aku lebih suka masak kat situ. Biar nampak sedikit adventure. Anak-anak pun seronok, dapat main masak-masak sambil mandi. Sebenarnya kat kebun ni sudah biasa sangat aku pergi terutamanya musim buah durian, yang menariknya, tempat ni ada serba serbi lengkap, ada pondok, ada kolam, ada sampan, ada sungai, ada pokok buah-buahan.. kebetulan pada masa aku pegi ni ada banyak buah rambutan, dokong dan pulasan, durian cuma tinggal yang hujung-hujung. Dah habis musim.




























Kali ini masakan aku cukup special.. kalau peminat makanan rare, amat rugi kalau tak join. Masakan ni amat rumit untuk disediakan. Sebab tu tak banyak kedai yang mampu menyediakan menu yang rare ni. Menu air asam Kuku, Hidung, Bibir dan telinga lembu amat rare dan klasik. Hanya tukang masak yang berumur mampu menyediakan.. yang muda-muda sudah tak mahu buat. Bahan ni adalah hasil daripada daging korban yang ditinggalkan oleh mereka yg tak mahu susahkan diri untuk memasaknya. Nak sediakan bahan ni memang cukup susah.. mula-mula nak kena bakar, kemudian kikis, kemudian ketuk buang kuku, kemudian hiris buang sisa-sisa bulu.. Kalau nak sediakan telinga dengan hidung juga mesti cukup teliti kerana najis-najis yang ada di dalamnya perlu dibersih sebersih-bersihnya.. Tapi, kalau pandai masak, semangkuk memang tak cukup dan mintak banyak lagi.. nk buat cukup lama tapi makannya cukup pantas


susah nak buat benda ni..lepas bakar nak kena kikis lepas kikis nak kena hiris


Proses penyediaan amat rumit dan leceh tetapi makan cukup sedap. Hanya mereka yang mahir seperti aku saja yang mampu lakukan







Goreng ikan buat lauk tambahan




Hanya tukang masak yang mahir macam aku mampu lakukan







Tengok pun dah kecur air liur.. apatah lagi merasa. Selalunya orang Kelantan saja yang minat masakan klasik ni.. sekarang kalau bukan orang Kelantan pun bertambah-tambah ceduk tambah..


Abe Alim Sator turut membantu menyediakan menu tambahan


Selingan.. sebelum makan nasi, makan durian dulu


Masing-masing tak sabar tunggu nasi siap




Cebok nasi dulu.. atur siap-siap






nak makan mesti beratur.. tak kira tua atau muda




Perghhh.. masak asam kuku, kaki, lidah, bibr, hidung dan telinga lembu.. Memang RARE. Hanya pakar yang mampu memasaknya


Menjamu selera


Tambah Jer.. jangan tak tambah.. rugi kalau tak tambah.. DinGunung tak buat sebarangan.. mungkin raya korban tahun depan pulak kalau nak jumpa




Abe Alim Sator.. ore sohor.. ore timbul.. ore kedebe.. pegang pangkat ayahnda





 Begitulah gambaran yang dapat aku berikan tentang keseronokan mengikuti program santai mantai yang aku anjurkan. So, lain kali kalau aku jemput, jangan cuba cari alasan untuk elakkan diri kemudian kata rugi tak pergi.. jangan kata aku tak ajak.. Ini baru permulaan atau intro family day.. akan ada 2 lagi bakal menyusul nanti.. i promise akan buat lebih hebat dan lebih meriah daripada ini.. Tapi bukan kat sini.. mungkin kat Janda Baik.. Sekian.. Wassalam


Bergambar kenangan sebelum balik

No comments:

Post a Comment